Fundats for Konsul, tømmerhandler af Horsens, Harald Blegvad Jørgensen og hustru Caro Jørgensens familielegat.
Nærværende ajourførte fundats træder i stedet for den for legatet i 1953 oprettede fundats, konfirmeret den 16. oktober 1953.
§ 1.
Legatets navn er “Konsul, Tømmerhandler af Horsens, Harald Blegvad Jørgensen og Hustru Caro Jørgensens Familielegat”.
§ 2.
Legatets hjemsted er Århus Kommune.
§ 3.
Legatets formue, der ved stiftelsen androg kr. 210.407,43, er nu anbragt i obligationer, noteret på Københavns fondsbørs og andrager pr. 31. december 1991 kr. 2.426.003,53. Legatets midler skal anbringes efter de regler, der er fastsat om anbringelsen af fondes midler. Der henvises til Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 97 af 15. marts 1985 om anbringelse af fondes midler m.v.
§ 4.
Legatets årlige indtægts overskud skal tilfalde descendenter, såvel mandlige som kvindelige efter tømmerhandler Harald Jørgensen, Århus (fornævnte konsul, Harald Blegvad Jørgensen’s fader) og konsul, Chr. Schmidt, Århus (fornævnte fru Caro Jørgensen’s fader). Med descendensen ligestilles derhos enhver kvindelig ægtefælle til en descendent.
§ 5.
Fornævnte konsul, Chr. Schmidt’s gravsted på Århus Nordre Kirkegård, hvori legatstifternes urner er nedsat, er indkøbt, og vedligeholdelsen er betalt til den 21. december 2012. Yderligere fornyelse og vedligeholdelse af dette gravsted skal bekostes af nærværende legat.
§ 6.
Som almindelige retningslinier vil ved uddelingen være at tage i betragtning, at legatportionerne stedse skal være af en sådan størrelse, at tildelingen kommer til at betyde en virkelig hjælp for de pågældende, at tildelingen fortrinsvis skal ske til sådanne, som ikke kan oppebære folkepension, idet dog legatbestyrelsen undtagelsesvis kan uddele legatet til en person, som har eller kan få folkepension, hvis legatstyrelsen efter den pågældendes forhold finder det rimeligt, når det påses, at pågældendes krav på folkepensionen ikke derved nedsættes eller tildelingen af legatet gør det muligt for legatnyderen at udsætte tidspunktet for modtagelse af folkepension.
- at uddeling også skal kunne ske til unge til hjælp til Deres uddannelse eller for kvindelige descendenters vedkommende – til hjælp til udstyr ved giftermål,
- at andel af det årlige indtægtsbeløb, som der ikke måtte findes anvendelse for ved uddelingen det pågældende år, ved legatbestyrelsens beslutning, kan overføres til legatets driftskonto til senere uddeling,
- at legatkapitalen ingen sinde ved uddeling må angribes.
§ 7.
I øvrigt skal kun descendenter og dermed ligestillede, som efter legatbestyrelsens skøn er værdige og trængende, kunne oppebære legatet.
Skulle der gennem 3 år slet ikke eller kun delvis findes anvendelse for legatets årlige overskud til uddeling til descendenter eller der med ligestillede, kan legatbestyrelsen uddele legatportioner til værdige og trængende unge horsensianere, der søger uddannelse på højere handelsskoler eller i udlandet eller studenter ved Århus Universitet med fortrinsret for studenter, der har taget studentereksamen i Horsens. Men kvalificerede descendenter eller dermed ligestillede skal til enhver tid have forret, og det pålægges legatbestyrelsen, såvidt muligt, at drage omsorg for, at alle descendenter er vidende om legatets eksistens.
§ 8.
I øvrigt foretager legatbestyrelsen uddeling suverænt og tildeler efter sit skøn legatportionerne enten een gang for alle eller på bestemt åremål eller på livstid, i de to sidstnævnte tilfælde dog således, at legatet kan inddrages, såfremt pågældendes forhold, efter legatbestyrelsens skøn, væsentlig forbedres.
§ 9.
Legatportionerne tilkommer legatnyderne som særeje og kan ikke være genstand for overdragelse, pantsætning, arrest, execution eller anden retsforfølgning.
§ 10.
Legatet administreres af en legatbestyrelse på 3 medlemmer. Legatets første bestyrelse bestod af:
- Højesteretssagfører Mogens Christensen
- Læge Erik Sardemann
- Tømmerhandler Erik Løchte.
Legatets nuværende bestyrelse består af:
- Advokat Søren Lund
- Århus Speciallæge Inger Hanne Geday
- Århus Assurandør Jan Erik Sardemann, Århus.
Legatbestyrelsens medlemmer, som helst skal bo i eller ved Århus, fungerer på livstid, men den, der på grund af sygdom eller svækkelse for stedse eller ubestemt tid, bliver ude af stand til at fungere, udtræder straks af legatbestyrelsen.
Ved afgang supplerer legatbestyrelsen sig selv.
Øvrigt skal en jurist altid have sæde i legatbestyrelsen, og der skal såvidt muligt søges opnået repræsentation i legatbestyrelsen af begge de berettigede descendenslinier, såfremt efter legatbestyrelsens skøn egnede medlemmer af den pågældende descendens findes i Aarhus eller omegn.
Det juridiske medlem forestår den daglige administration af legatet og oppebærer herfor et årligt honorar. De andre bestyrelsesmedlemmer er ulønnede.
Der henvises i øvrigt til Lov nr. 300 af 6. juni 1984 om fonde og visse foreninger med senere ændringer samt Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 97 af 15. marts 1985 om anbringelse af fondes midler og bestyrelsesvederlag m.v.
§ 11.
Legatbestyrelsen fører en protokol, hvori indføres bestyrelsens beslutninger, herunder om uddeling af legatportioner, samt alle meddelelser, der måtte være af interesse for legatet. Legatbestyrelsens beslutninger vedtages med almindelig stemmeflerhed. Skulle stemmerne stå lige, gør det juridiske medlems stemme udslaget.
§ 12.
Legatbestyrelsen skal hvert år foranledige et årsregnskab udarbejdet. Regnskabsåret er kalenderåret.
Aarhus 25. februar 1993